Balkabaklı çikolatalı kek
Kimi insanlara göre ayrılık mevsimidir sarı sonbahar. Sararmak, solmak; hastalığı, ölümü, yok olmayı; yeşermek ise doğumu simgelemiştir insanlar için. Bu yüzdendir sonbahara ayrılığı ilkbahara aşkı yüklemek. Sarının ve turuncunun hakim olduğu, güneşin eskisi gibi ısıtmadığı, yağmurlu bir sonbahar günü kıvrıldığım battaniyenin altından çıkıp sonbahara yakışır güzel bir kek yaptım. Bir dilim kek,bir fincan kahve ile balkona çıkıp yağan yağmurun, sonbaharın güzelliklerini seyrederken toprak kokusunu içime çekip daha iyileri için, artık dökülmesi gereken yaprakları rahat bırakmaya karar verdim..
Ceviz kabuklarından yaptığım küçük Mumluklarım..
Balkabaklı çikolatalı kek için gerekli malzemeler
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yumurta
- 1 su bardağı bal kabağı püresi
- 1 su bardağından 2 parmak eksik Ayçiçek yağı
- 1 çay bardağı süt
- 3 yemek kaşığı toz kakao
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım paket karbonat
- 1 paket vanilya
- Aldığı kadar un
Balkabaklı çikolatalı kek nasıl yapılır?
Balkabağı şeker ile pişirilerek ister çatalla ister rondodan geçirilerek püre haline getirilir.3 yumurta ve şeker derin bir kap içinde 2 katı olana kadar çırpılır. Süt, sıvıyağ, vanilya eklenerek çırpmaya devam edilir. Bu sıvı karışımın yarısı başka bir kaba alınarak birine 1 su bardağı balkabağı, diğerine 3 yemek kaşığı toz kakao eklenerek karıştırılır. Ortalama 2 buçuk su bardağı una kabartma tozu ve karbonat eklenerek 2 ayrı karışıma azar azar un ilave ederek kek harcı hazırlanır. Kek kalıbı yağlanır, bir sıra balkabaklı karışımdan bir sıra da kakaolu karışımdan dökerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirilir. Kek iyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır. Dilimlenerek servis edilir.
AFİYET OLSUN..