Merhaba arkadaşlar,bu gün sizinle ilk kez yapıp yediğim ve hayran kaldığım sivas yöresine ait divriği pilavını
paylaşmak istiyorum..Bu tarifi bir belgesel proğramından aldım..Divriğ'liler odun ateşinde kazanlarda pişirdi,
ateş hafif korlanma ya yakın kazanın altına bir çuval saman doldurup ağır ateşte pişip demlenmesini sağladılar
tam 3 saat sürdü bu demlenme :) ama bu muhteşem lezzet için ben beş saat bile bekleyebilirim :) Tarifte kuzu
eti ile yapılıyor ama ben dana eti tercih ettim alanyada,ki kuzu etleri kokuyor yiyemiyoruz
malesef..Bakalım
dilek'in mutfağında divriği pilavı nasıl pişmiş :))
MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
yarım kilo dana veya kuzu kuşbaşı et
1 adet büyük boy kuru soğan
100 gr tereyağı
1 su bardağı büyük kuru üzüm
1 su bardağı kabukları soyulmuş badem
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI
Tencereye etler ve tereyağı alınır kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişirilir..kuru soğan
yemeklik doğranır tenceredeki etlere katılır..bademler sıcak suda iki dakika kaynatılır ( kabukları
rahat soyulması için ) tencereye ilave edilir soğan ve bademlerin rengi sarara na kadar sotelenir.
haşlanmış nohut ve yıkanmış üzümlerde eklenerek karıştırılır. 2 su bardağı pirinci dilerseniz sıcak
tuzlu suda yarım saat bekletip tencereye katın dilerseniz pirinci yıkayıp öylede pişirebilirsiniz..
üç su bardağı sıcak suyu,tuzu ve baharatları eklenerek kısık ateşte demlenerek pişirilir.
AFİYET OLSUN.
PÜF NOKTASI:
iyi bir pilavın sırrı nişastasını iyice çıkarmaktır.pirinci tuzlu suda yarım saat bekletip bol suyla
durularsanız pirinç nişastasını salacaktır...