Tarifleri Sosyal Medya İle Takip Edin

14 Ekim 2013 Pazartesi

Kete

Kete nasıl yapılır?
Kete tarifi
Kete
 
    Merhaba, İslam aleminin ve Mü'minlerin bayram arefesi hayırlara vesile olur inşallah.Şu anda dünyanın dört bir yanında bulunan zulme ve baskıya uğramış olan bütün Müslüman kardeşlerimiz için dualarımızı eksik etmeyelim.Şu mübarek günün hayrına Yüce Mevla inşallah dualarımızı kabul eder..

    Bizde bu güzel günde kardeşimle boş durmadık memleketim Erzurum'un meşhur ketesini yaptık.Siz sevgili okurlarım içinde ketenin yapım aşaması fotoğraflarını çektim.İnanıyorum ki kete yapmak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacaktır.Sevgilerimle :)


 Kete için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 400 gr tereyağı
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 2 yumurtanın beyazı (sarıları dışına sürülecek)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • Aldığı kadar un

İç harcı için

  • Çekilmiş ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker


Kete nasıl yapılır?
Kete tarifi
Kete

Yarım kilo süt ılıtılır.Göz kararı un derin bir kap içerisine alınır ve havuz şekli verilir.Sırayla süt, maya, sıvı yağ, 2  yumurtanın akı, tuz ve toz şeker eklenir.Elle karıştırıp kenarlardan un alarak yoğurulur, yumuşak bir hamur elde edilir.Üzeri örtülür 2 saat dinlendirilir.Dinlenen hamur koparılıp bezeler haline getirilir.Bezeler, un ve nişasta karışımıyla tek tek açılır.Sıvı yağ ve tereyağı birlikte eritilir.Yufkaların arasına yağ sürülerek 3 yufka üst üste konur.En üst katta yağlanır.1 bıçak yardımıyla kalın şeritler kesilir.Kesilen şeritler 6 numaralı fotoğrafta ki gibi ele dolanarak kuş yuvası şekli verilir.İçerisine şekerli ceviz harcı konarak kapatılır (şeker kullanmak tercih meselesi).Kete bezelerine parmaklarla bastırılarak şekil verilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek isteğe göre çörek otu veya susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.



NOT: İsteğe göre hamur malzemesi çoğaltılabilir ve kete adeti bezelerin büyüklük oranına göre değişir.

AFİYET OLSUN..


22 yorum:

  1. suna şimşek14 Ekim 2013 12:01

    ellerinize sağlık leziz görünüyor keteleriniz...sizinde arefeniz hayırlara vesile olsun şimdiden iyi bayramlar diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Suna hanım çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık böyle güzel bir tadı tekrar hatırlatdığınız için teşekkürler.
    bende bloguma beklerim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marinberil ziyaretiniz için teşekkürler,iadeyi ziyarete gelmeye çalışacağım biraz blok ve yorum özürülyümdür :) sevgiler

      Sil
  4. Ellerine sağlık canım kete nefis görünüyor. Ben çok severim keteyi...:))
    Sevigler,

    YanıtlaSil
  5. Enfes gorunuyor canım.Bizim oralarda(Kayseride)açma kete diyorlar ama yöntem boyle degil.Ögrenmek istedigim,ele doladiktan sonra içini doldurup 2 tarafini kapatip kapattigin taraflarmi uste gelecek yoksa yanlamasinami yatiricaz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havva,cım çok teşekkür ederim.kete'nin bir çok tarifi ve yöntemi var yörelere göre de değişiyor tabi.ketenın altını üstünü sormuşsun üsten doldurulan kısmı üstüdür cevizinin koyduktan sonra yere bırakılır ve elle hafif bastırarak kapatılır böylece baskı yapıldığından alt kısmıda kapanmış oluyor.umarım yeterince anlaşılır yazmışımdır :) sevgiler

      Sil
  6. Eline saglik canim mmmmm çok severim.

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık.Tam tarifinizi yapmadım ama tahinli yaparken sizin şekli denedim çok güzel oldu.En kısa zamanda sizin tarif, yapacağım.Bizde Kayseri ketesi yaparız o da çok güzel olur.www.sitilyemek.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leyla hanım emek verilen her şey güzeldir :) sizinde ellerinize sağlık Sevgiler..

      Sil
  8. Yediğim en güzel keteydi diyesim geldi..Daha yapmadan :))

    YanıtlaSil
  9. Dilek abla cim sen erzurumlu musun tamam simdi oldu bende sana olan ilgimin sebebini anladim simdi ayni memleketliyiz:) kete gorunce sasirdim cok sevimdim nasilda guzel esim ne zamandir istiyor bide senin guzel tarifinle ve seklinle denemek istiyorum. Telden girdigim icin takibe alamiyorum. Pc den ilk isim blogunu izlemek.bnm blogum buzdan hayaller sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavii çok teşekkür ederim ilgin için,evet Erzurumluyum bloğunu seve seve takibe alıyorum.Sevgiler..

      Sil
  10. Dilek Hn merhabalar, Erzurumlu bir hemşerimin blogunda gezinmek güzel oldu helede Erzuruma özel bu leziz tariflerinizi görünce...Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nagehan hanım merhaba,güzel yorumunuz ve ziyaretiniz çok teşekkürler :)

      Sil
  11. Merhaba ketenizi cok beğendim denediğimde insaallah,cevizlisi cok güzel fakat ben unluyuda cok seviyorum.unlu yaparsak nekadar tereyağına ne kadar un koyup kavuruyum soylermisiniz.sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Tekrar ben Dilek hanım hamur malzemelerinde siviyag var fakat tereyagla syagi eritin demişsiniz nekadar sıvıyagla eritilecegini belirtmemissiniz biran önce yapmak istiyorum kafaya koydum lutfen cevap verirmisiniz

    YanıtlaSil
  13. Hu huu Dilek hanım ordamisiniz ha beklemekteyim biliyomusunuz gelip gidip bakıyorum cevap gelmismi diye....

    YanıtlaSil
  14. Elif hanım tatildemi yapmayayım :))) sıvı yağ tereyağından daha az olsun yufkaların arasına sürecek kadar göz kararı ayarlayın artan yağ ziyan olmaz zaten yemeklere kullanırsınız :)) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Yazmayinca sizi merak ettim aslında.yukardaki yorumumda sizi kırdıysam kusuruma bakmayın cevap için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Elif kırılacak bir durum yok bilakis samimiyetiniz hoşuma gitti :)) biraz geç yanıt yazdım size inşlh işinizi görmüşsünüzdür...

    YanıtlaSil

Not; yorum yazmak için hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.
Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler ,

BİZİ FACEBOOK'TA TAKİP EDİN

Kopyalama Engelleme