Tarifleri Sosyal Medya İle Takip Edin

5 Kasım 2013 Salı

Aşure

Aşure nasıl yapılır?
Aşure tarifi
Aşure

        Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür.Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir.Allah-ü Teala birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir.Hazret-i Adem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yusuf'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i Yakup' un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü gerçekleşti.


         Aşure günü oruç tutmak sünnettir.Peygamber Efendimiz buyurdu ki: "Bir kimse aşure günü oruç tutsa. Allah-ü Teala ona bin şehit sevabı verir.Aşure günü bir Mü'mine iftar verene, Ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar vermiş gibi sevap yazılır.Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allah-ü Teala o yetimin başında ki kıllar kadar Cennette derece verir."

aşure

         Merhaba sevgili okuyucum, Rabbim bu senede bana aşure yapmayı nasip etti ALLAH herkese nasip etsin inşallah.Herkesin kendi damak tadına göre bir aşure tarifi vardır mutlaka veya yörelere göre içindeki malzemelerin değiştiği bir tarifiniz de olabilir.Bende kendi tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle, kimsenin damak tadını bozmayacak sade enfes bir tarif umarım sizlerde yaptıktan sonra çok beğeneceksiniz..

aşure
































Aşure için gerekli malzemeler
aşure
  • 500 gr  buğday
  • 250 gr haşlanmış nohut
  • 250 gr haşlanmış fasulye
  • 1 kase kuru üzüm
  • 1 kg şeker
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • 200 gr kuru kayısı
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su

Üzeri için

  • Fındık
  • Nar
  • Kuru incir
  • Tarçın
Aşure nasıl yapılır?
Aşure tarifi
Aşure

  Buğday, fasulye ve nohut bir gece önceden ıslatılır.Nohut ıslatılırken sıcak su ve tuz koyulur.Islatmış olduğumuz buğday iyice yıkanarak kara suyu çıkarılır.Geniş bir tencereye koyularak ocağın üzerine alınır.Üzerini geçecek kadar sıcak su konularak kaynatılır.Biraz kaynatıldıktan sonra fasulye ve nohut eklenir.Biraz daha su ilave edilir.Sürekli karıştırılır.1 portakal kabuğu rendesi ve karanfil eklenir.Ardından yıkanıp dörde bölünen kuru kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümü ilave edilir.Biraz daha karıştırılıp şekeri ilave edilir.Gerekirse sıcak su ilavesi yapılarak sulandırılır.Aşurenin çok sulu halinde 1 yemek kaşığı nişasta ile koyu bir kıvam verilebilir.Biraz daha pişirilip altı kapatılır.

Kaselere paylaştırılır.Ilıyıp üzeri pelte tuttuktan sonra, incir, nar, fındık, kuş üzümü ile süslenip servis edilir.En az 7 kapıya dağıtılır. (:


             AFİYET OLSUN..

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım. Sunum harika. Eminim lezzeti de çok güzeldir....:))
    Afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmmm.....:))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selda,cım çok teşekkür ederim :) sevgiler benden...

      Sil
    2. sunum cok guzel gozukuyor fakat 1 kilo seker ben anlayamadim neden bukadar seker balmi asuremi. bir tepsi baklavaya bil bir kilo seker konulmuyor.
      cok sasirdim

      Sil
  2. Bende alanyaya cok yakin bir yerde yasiyorum asure cok guzel gorunuyor elinize saglik. Denizkizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizkizi merhaba,çok teşekkür ederim.Sevgiler gönderiyorum..

      Sil
  3. Allah kabul etsin çok severim.

    sevgiler;

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aycan hanım çok teşekkür ediyorum,cümlemizin ki kabul olur inşALLAH.sevgiler gönderiyorum..

      Sil
  4. Aşure aşure olalı böyle zarafet görmedi :) ellerinize sağlık ALLAH kabul etsin..

    YanıtlaSil
  5. Suna hanım çok teşekkür ederim :) Amin cümlemizinkini.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil

Not; yorum yazmak için hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.
Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler ,

BİZİ FACEBOOK'TA TAKİP EDİN

Kopyalama Engelleme