Muşmula turşusu tarifi
Muşmula turşusu
Merhaba sevgili dostlarım,yörelere göre adı değişen Muşmula'dan enfes bir turşu olabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Evet yanlış okumadınız Muşmula turşusu.Tadını soranlara meyve kompostosu tadında tatlı turşu diye anlatıyorum :) Erzurum yöresine ait çocukluğumdan kalma güzel bir lezzet.Eski ve yöresel tariflerin unutulmaması adına sizlerle paylaşmak istedim..
Muşmula turşusu için gerekli malzemeler
- 4 kg muşmula
- 1 kg toz şeker
- Bir fiske tuz
Muşmula turşusu nasıl yapılır?
Muşmula turşusu tarifi
Muşmulaların üst kısımdaki tüyleri, sapları bir bıçak yardımıyla iyice temizlenir.Bol suyla yıkandıktan sonra süzülmeye bırakılır.Süzüldükten sonra 5 kiloluk cam bir kavanoz içerisine alınır.Üzerine 1 kg toz şeker ve bir fiske tuz eklenerek kapağı kapatılır.Ertesi güne kadar böylece bekletilir.1 gün sonra muşmulaların üzerini geçecek kadar su konur.Ağzı sıkıca kapatılır.Yaklaşık 20 gün sonra muşmula turşusu hazır olur.
AFİYET OLSUN.
Dilek hanım, ne güzel düşünmüşsünüz. Muşmulanın tam zamanı.
YanıtlaSilBu mevsimde pazarda gözlerim hep muşmulayı arar.
Ellerinize sağlık.
Sare hanım bende Muşmula çok severim. Tv izlerken farkına bile varmadan bakıyorum 1 kilo Muşmulayı yiyivermişim :))) Ziyaretiniz için teşekkür ediyor sevgilerimi gönderiyorum..
Sildilekcim muşmulanın turşusunu ilk kez görüyor ve duyuyorum
YanıtlaSililginçmişşşş eline sağlıkcanım
muşmulayıda pek bi severim
sevgilerimleee
Mukocum çok eski bir tarifdir muşmula turşusu.Unutulsun istemedim, benden sonra geriye bir şeyler kalsın istiyorum.Fizyon mutfağı hızla ilerliyor zaten bende elimden geldiği kadarıyla yöresel lezzetler, eski tarifler bulup bizden sonraki nesillere bırakmak istiyorum.Nazik ziyaretin için çok teşekkür ediyor sevgilerimi gönderiyorum..
Silmerhaba dilek hnm bende ilk defa muşmula turşusunu ilk defa sizden öğrendim maşallah size elinize sağlık benim ufaklıkla pazara çıkamıyorum artık gerçi fazla pazarda kurulmuyor denemeyi çok isterdim tadını merak ettim ilk fırsatta denerim inş sevgiler.
YanıtlaSilEmine hanım merhaba Muşmula turşusu tadını bilene candır :) Umarım sizde bir gün yaparsın yersiniz..Sevgiler benden :))
SilOlgunlaşmadan mı kullanılıyor musmulalar birde turşu olduğuna göre açınca bozulmuyodur herhalde değil mi?
YanıtlaSilHandan hanım Merhaba,çok yumuşak haliyle değil tabi normal olgunluğa ulaşıp sertliğini koruduğu zaman turşusu kuruluyor...Turşu diyoruz ama aslında tatlı komposto gibi bir şey :) Açılınca hemen bitireceksiniz diye bir şey yok yeter ki soğuk yerde muhafaza edin..Sevgilerimle.
SilMerhabalar sanırım hemşehriyiz, muşmula turşusu dikkatimi çekti. Erzurumdan başka bir yörede yapılmıyor sanırım.Çocukluğumuzda annemin ve annannemin mutlaka kurduğu bir turşuydu özellikle bulgur pilavının yanına çıkarır yerdik...Hatta espirisi vardır bizim oralarda asık suratlı insanlara muşmula turşu suratlı deriz :) Elleriniz sağlık.....
YanıtlaSilNagehan hanım merhaba,hoş sefa geldiniz.Evet Erzurumluyum ve fırsat buldukça memleketimin lezzetlerini yapıp tanıtmaya çalışıyorum :) Kış aylarında Erzurum da bu turşu bir çok evde bulunurdu...Ahh nerede o eski günler demeyip üşenmedim yaptım bende :)) Facebook sayfama da beklerim sizi..Hoşçakalın..
SilÇok bekkeyince alkollesiyor diyirdiy doğru mu
SilBende yaptım ama keskin bir tat oldu neden acaba
YanıtlaSilMerhaba bende yaptım üç hafta oldu açtım çok keskin bir tat var sanki srke katılmış
YanıtlaSil