Aşure tarifi
Aşure
Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür.Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir.Allah-ü Teala birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir.Hazret-i Adem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yusuf'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i Yakup' un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü gerçekleşti.
Aşure günü oruç tutmak sünnettir.Peygamber Efendimiz buyurdu ki: "Bir kimse aşure günü oruç tutsa. Allah-ü Teala ona bin şehit sevabı verir.Aşure günü bir Mü'mine iftar verene, Ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar vermiş gibi sevap yazılır.Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allah-ü Teala o yetimin başında ki kıllar kadar Cennette derece verir."
Merhaba sevgili okuyucum, Rabbim bu senede bana aşure yapmayı nasip etti ALLAH herkese nasip etsin inşallah.Herkesin kendi damak tadına göre bir aşure tarifi vardır mutlaka veya yörelere göre içindeki malzemelerin değiştiği bir tarifiniz de olabilir.Bende kendi tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle, kimsenin damak tadını bozmayacak sade enfes bir tarif umarım sizlerde yaptıktan sonra çok beğeneceksiniz..
Aşure için gerekli malzemeler
- 500 gr buğday
- 250 gr haşlanmış nohut
- 250 gr haşlanmış fasulye
- 1 kase kuru üzüm
- 1 kg şeker
- 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 200 gr kuru kayısı
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 çay kaşığı tuz
- Yeteri kadar su
Üzeri için
- Fındık
- Nar
- Kuru incir
- Tarçın
Aşure tarifi
Aşure
Buğday, fasulye ve nohut bir gece önceden ıslatılır.Nohut ıslatılırken sıcak su ve tuz koyulur.Islatmış olduğumuz buğday iyice yıkanarak kara suyu çıkarılır.Geniş bir tencereye koyularak ocağın üzerine alınır.Üzerini geçecek kadar sıcak su konularak kaynatılır.Biraz kaynatıldıktan sonra fasulye ve nohut eklenir.Biraz daha su ilave edilir.Sürekli karıştırılır.1 portakal kabuğu rendesi ve karanfil eklenir.Ardından yıkanıp dörde bölünen kuru kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümü ilave edilir.Biraz daha karıştırılıp şekeri ilave edilir.Gerekirse sıcak su ilavesi yapılarak sulandırılır.Aşurenin çok sulu halinde 1 yemek kaşığı nişasta ile koyu bir kıvam verilebilir.Biraz daha pişirilip altı kapatılır.
Kaselere paylaştırılır.Ilıyıp üzeri pelte tuttuktan sonra, incir, nar, fındık, kuş üzümü ile süslenip servis edilir.En az 7 kapıya dağıtılır. (:
AFİYET OLSUN..
Ellerine sağlık canım. Sunum harika. Eminim lezzeti de çok güzeldir....:))
YanıtlaSilAfiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmmm.....:))))))
Selda,cım çok teşekkür ederim :) sevgiler benden...
Silsunum cok guzel gozukuyor fakat 1 kilo seker ben anlayamadim neden bukadar seker balmi asuremi. bir tepsi baklavaya bil bir kilo seker konulmuyor.
Silcok sasirdim
Bende alanyaya cok yakin bir yerde yasiyorum asure cok guzel gorunuyor elinize saglik. Denizkizi
YanıtlaSilDenizkizi merhaba,çok teşekkür ederim.Sevgiler gönderiyorum..
SilAllah kabul etsin çok severim.
YanıtlaSilsevgiler;
Aycan hanım çok teşekkür ediyorum,cümlemizin ki kabul olur inşALLAH.sevgiler gönderiyorum..
SilAşure aşure olalı böyle zarafet görmedi :) ellerinize sağlık ALLAH kabul etsin..
YanıtlaSilSuna hanım çok teşekkür ederim :) Amin cümlemizinkini.Sevgilerimle..
YanıtlaSil