KATEGORİLER

27 Aralık 2013 Cuma

Havuç reçeli

Havuç reçeli nasıl yapılır?
Havuç reçeli tarifi
Havuç reçeli

    Merhaba sevgili lezzet avcıları.. Bugün sizlerle havuç reçeli tarifini paylaşmak istiyorum.Geçtiğimiz günlerde sevgili blogger arkadaşım Selda'nın mutfak defteri paylaşmıştı ve görür görmez hemen yapmalıyım dedim kendime.Havuç'un tatlısını,tuzlusunu,çorbasını kısacası havuçla yapılan her şeyi çok severek tüketiyorum hem lezzetli hemde şifa deposu..İsterseniz sevgili Seldanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.http://seldaninmutfakdefteri.blogspot.com/.Benim kullandığım havuçlar çok taze ve suluydu bu yüzden Seldanın verdiği su miktarı biraz fazla geldi.Sizler reçel yaparken benim yaptığım hataya düşmeyin havuçtaki su oranını mutlaka kontrol ederek su ilavesi yapın.Herkese kocaman sevgiler gönderiyorum..

havuç reçeli

Havuç reçeli için gerekli malzemeler
  • 1 kg havuç
  • 5 su bardağı şeker
  • 1 adet portakalın suyu ve rendesi
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 5 adet karanfil
  • Yarım limon suyu

havuç reçeli

Havuç reçeli nasıl yapılır?
Havuç reçeli tarifi
Havuç reçeli

Havuçlar yıkanarak tıraşlanır.Derin bir kap içerisine alınarak rendenin kalın tarafı ile bastırmadan rendelenir.Rende havuçlar bir tencereye alınır içerisine şeker portakal suyu ve rendesi konarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirilir.Kabuk tarçın ve yarım limon suyu ilave edilerek bir on dakika daha pişirilir,ocağın altı kapatılır.Ilıyan reçel temiz ve kuru cam kavanozlara konarak ağzı sıkıca kapatılır.

havuç reçeli

AFİYET OLSUN


23 Aralık 2013 Pazartesi

Muşmula turşusu

Muşmula turşusu nasıl yapılır?
Muşmula turşusu tarifi
Muşmula turşusu

    Merhaba sevgili dostlarım,yörelere göre adı değişen Muşmula'dan enfes bir turşu olabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Evet yanlış okumadınız Muşmula turşusu.Tadını soranlara meyve kompostosu tadında tatlı turşu diye anlatıyorum :) Erzurum yöresine ait çocukluğumdan kalma güzel bir lezzet.Eski ve yöresel tariflerin unutulmaması adına sizlerle paylaşmak istedim..

muşmula turşusu

Muşmula turşusu için gerekli malzemeler

  • 4 kg muşmula
  • 1 kg toz şeker
  • Bir fiske tuz

Muşmula turşusu nasıl yapılır?
Muşmula turşusu tarifi


Muşmulaların üst kısımdaki tüyleri, sapları bir bıçak yardımıyla iyice temizlenir.Bol suyla yıkandıktan sonra süzülmeye bırakılır.Süzüldükten sonra 5 kiloluk cam bir kavanoz içerisine alınır.Üzerine 1 kg toz şeker ve bir fiske tuz eklenerek kapağı kapatılır.Ertesi güne kadar böylece bekletilir.1 gün sonra muşmulaların üzerini geçecek kadar su konur.Ağzı sıkıca kapatılır.Yaklaşık 20 gün sonra muşmula turşusu hazır olur.

muşmula turşusu

AFİYET OLSUN.

18 Aralık 2013 Çarşamba

Selanik gevreği

Selanik gevreği nasıl yapılır?
Selanik gevreği tarifi
Selanik gevreği


      Merhaba sevgili okurum,İstanbul'da yaşayanlar beyaz fırının enfes Selanik gevreğinin tadını bilir.Bilmeyenlerde tarifini benden alıp yapıp afiyetle yiyecek  :) Kapalı kavanozda uzun süre tazeliğini koruyor ama ertesi güne kalacağını sanmıyorum ev halkı tarafından severek tüketilecek.Herkese kucak dolu sevgiler gönderiyorum..


Selanik gevreği için gerekli malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
  • 4 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı Antep fıstığı
  • 1 su bardağı kuru meyve karışımı (tercihe göre ananas, kivi, hindistan cevizi, yaban mersini, kayısı, üzüm)
  • Yarım su bardağı tuzsuz fındık 
  • Yarım su bardağı tuzsuz badem
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 çay kaşığı anason
  • Yarım paket kabartma tozu


Selanik gevreği nasıl yapılır?
Selanik gevreği tarifi
Selanik gevreği

Çukur bir kapta yumurta ve şeker kabarıncaya kadar mikserle çırpılır.Yumurtalar kabardıktan sonra sıvı yağ ve anason da ilave edilerek 1 dakika kadar karıştırılır.Kuru meyveler, badem ve fındık bıçak yardımıyla 3-4 parçaya ayrılır.Daha sonra un ve kabartma tozu elenerek ilave edildikten sonra kuru meyveler, fıstık ve sirke ilave edilip karıştırılır.Kek hamurundan daha yoğun bu karışım fırın tepsisine yayılarak 170 derecede pişirilir.Tepsi fırından alındıktan sonra bir süre soğuması beklenir.

2 cm kalınlığında dilimlenir.Dilimlenen gevrekler tepsiye dizilir.Fırın ısısı 150 dereceye alınarak gevrekler 15 dakika fırında kurutulur.Fırından çıkarılır ve soğuduktan sonra kapalı bir kapta muhafaza edilir.


AFİYET OLSUN

13 Aralık 2013 Cuma

Pekmezli un helvası

Pekmezli un helvası nasıl yapılır?
Pekmezli un helvası tarifi
Pekmezli un helvası

        Merhaba sevgili dostlar, herkesin çocukluğundan kalma damağında lezzetini hiç unutmadığı bir tat mutlaka vardır.Benimde çocukluğumdan kalma, rahmetli babaannemin yaptığı pekmezli un helvasının tadını hiç unutamam. Yıllardır bu kadar sevmeme rağmen şimdiye kadar neden yapmamışım bilmiyorum ama mutfağımda bu tarif artık sıklıkla yer alacak. Babaannemi sevgi ve rahmetle anıyorum ve pekmezli un helvasının tarifine geçiyorum.

pekmezli un helvası

Pekmezli un helvası için gerekli malzemeler
  • 250 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı dut veya üzüm pekmezi
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz içi
pekmezli un helvası

Pekmezli un helvası nasıl yapılır?
Pekmezli un helvası tarifi
Pekmezli un helvası

      Tavaya tereyağı ve ayçiçek yağı alınarak eritilir. Elenmiş 2.5 su bardağı un eklenerek sürekli karıştırılarak kavrulur.Unun rengi hafif sararınca kıyılmış (dövülmüş) ceviz içi katılarak unla beraber iyice kavrulur. Unun rengi toprak rengini alınca ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Kavrulan helva ılınınca 1 su bardağı pekmez helvanın içine dökülerek karıştırılır. İstenilen şekil verilir. Soğuduktan sonra servis edilir.

pekmezli un helvası

AFİYET OLSUN..

9 Aralık 2013 Pazartesi

Cookies

Cookies
Cookies nasıl yapılır?
Cookies tarifi

     Merhaba Sevgili Okurum..
Son birkaç yayındır sizinle kurabiye, pasta ve kek tarifi paylaştığımın farkındayım. Malum havalar soğuduğundan  yemek çekimi biraz zor oluyor, fotoğrafa özeneyim derken yemeğin yağı donuyor ve bunun gibi birtakım nedenlerden dolayı sıcak yemek çekemiyorum. Umuyorum ki sizler  bu gidişattan memnunsunuzdur :) Bugün sizinle yine çok güzel bir cookies tarifi paylaşmak istiyorum. Leziz ve uzun süre saklamak için çok uygun. Çayınızın, kahvenizin yanında nefis bir atıştırmalık. Herkese kocaman sevgilerimi gönderiyorum...

cookies

Cookies için gerekli malzemeler
  • 4 su bardağı un
  • 150 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 adet limon rendesi
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (üzeri için)
cookies
Cookies
Cookies nasıl yapılır?
Cookies tarifi

     Derin bir kap içerisine elenmiş un ve tereyağı alınır. Birkaç dakika karıştırılarak un ve yağ özleştirilir. 1 su bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, 2 adet yumurta akı, 1 limon kabuğu rendesi ilave edilerek yoğurulur. Üzerine streç film kapatılır, 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Dinlenen hamur tezgah üzerine alınır ve 3 cm kalınlığında uzun rulolar elde edilir. Rulo hamurun üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpilir ve ileri geri hareketlerle şekerin hamura yapışması sağlanır. Birer cm genişliğinde dilimler kesilip tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra cam bir kavanozda uzun süre muhafaza edilir.

cookies

                                                               AFİYET OLSUN.