hoşlanmasa da çocukluğumda bizimde evde sobanın üstünde lahana sarması pişerken ben sobanın arkasına
geçer sobanın ısısının verdiği bir rehavet le kedi gibi mayışır o enfes kokuyu içime çekerek biran önce
pişssede yesek diye beklerdim :) çocukluğum'dan kalan güzel bir anıdır bende...Bazen nasıl başlasam tarife
diye düşünüyor insan ama en güzeli sanırım insanın içinden ne geliyorsa onu yazması :)) ee hadi tarife geçelim...
MALZEMELER
1/5 kğ beyaz lahana yaprakları
500 gr dana kıyma
500 gr kemikli et
1 kahve fincanı kırık bulgur
1 kahve fincanı kırık pirinç
2 adet orta boy soğan
1 diş sarmısak
tuz,karabiber,kırmızıbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
Lahana yapraklarını tuzlu kaynar suda bir kaç dakika
haşlayalım.tencereye tereyağını alıp
eritelim,salçayı da
ilave edip bir kaç dakika çevirelim ki salçanın kokusu
çıksın aksi halde ham bir koku oluyor yemekte.yarım
su
bardağı su ilave edip tuzunu da verelim. salça sos
kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım..
kuru soğanları yemeklik doğrayıp kıymaya ilave
edelim.tuzunu biberini,reyhanını yıkayıp süzdüğümüz
pirinç ve
bulguru hep birlikte yoğurup harcımızı hazır
edelim.lahana yapraklarından ister avuç içinizle
isterseniz bir tepsi
üstünde biraz kıyma harcı koyduktan sonra yanlarını
içe doğru katlayarak sarıyoruz.lahana yaprakları sert
ve
kırılgan oluyor bu nedenle küçük olsun diye
uğraşmıyorum pişince zaten lahana
küçülüyor.malzemenin hepsi
bitince tencerenin dibine kemikli et döşüyoruz
sardığımız sarmaları tencereye dizip salça sosunu da
üstüne
döküyoruz, ağırlık yapması için üzerine ya bir tabak
yada benim gibi kapatma taşı kullanabilir. kısık ateşte
40
dakika kadar pişiriyoruz.AFİYET OLSUN.
Güzel blog, tebrikler....
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
YanıtlaSilÇok hoş, babaannem aklıma geldi, o yapardı rahmetli, nefis olurdu...Ellerine sağlık.
YanıtlaSilo et ne lezzet verir sarmaya enfes... ellerinize sağlık Dilek hanım...
YanıtlaSil