KATEGORİLER

8 Eylül 2013 Pazar

Su böreği

Su böreği nasıl yapılır?
Su böreği tarifi
Su böreği

Merhaba arkadaşlar çok sık yapmasam da su böreği çok sevdiğim börekler arasındadır.Bugün hem midelerimizi şenlendirmek adına hemde kız kardeşime öğretmek için iki tepsi su böreği açtık :) Erzurum'un su böreği çok meşhurdur, Erzurum'da su böreğini yapmayı bilmeyen hanım yoktur.Bilmeyen genç kızlarda evliliğe henüz hazır değildir, bende bizim kız evde kalmasın yarın öbür gün evlendiği zaman kocası su böreği istediği zaman kızımız bilmiyorum demesin, büyükleri bir su böreği öğretmemiş dedirtmesin diye bizim kıza su böreği dersi verdim yufka açışına 10 üzerinden 7 puan verdim ilk açmasına rağmen gayet başarılı idi :))





Su böreği için gerekli malzemeler
  • 7 tane köy yumurtası
  • 400 gr tereyağı
  • 250 gr Erzurum civil peyniri (çeçil)
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz, 
  • aldığı kadar un




Su böreği nasıl yapılır?
Su böreği tarifi
Su böreği

Un ve tuz karıştırılır ve derin bir kapta havuz yapılır.Havuzun içerisine 7 yumurta kırılır, yavaş yavaş kenarlardan alınarak hamur kıvamı verilir.Hamur 15 ila 20 dakika özleşene kadar yoğrulur (hamurun içi delik delik olacak).10 adet beze yapılır yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır.Dinlenen bezeler tek tek unlanarak ince yufkalar açılır.Büyük bir tencereye kaynar su koyarak ocağın altı açılır içine 1 yemek kaşığı tuz ilave edilir.Kaynayan suya açılan yufka atılır yaklaşık 1 dakika kaynar suda rengi dönene kadar haşlanır.Tepsinin dibi eritilen tereyağı ile yağlanır, ilk yufka çiğden konur.Haşlanan yufka kaynar sudan çıkarılır ve soğuk su dolu bir kaba koyulur.Bu işlem hamurun pişmesini durduracak ve yapışmamasını sağlayacaktır.Soğuk sudan çıkarılan yufkalar sırayla tepsiye  serilir ve eritilmiş tereyağı ile bir fırça ve kaşık yardımıyla yağlanır. Yağlama işlemi her yufkanın üzerine uygulanır.Üçüncü katta tekrar çiğ yufka serilir (bu işlem haşlanan hamurların suyunu alsın diye yapılır).Fakat büyüklerimiz önceden çiğ yufka koymayıp bu işlemi yufkalar soğuk sudan çıkınca temiz kuru bir bezle alırlarmış suyunu ama daha sonra bu yöntemi keşfetmişler.Beşinci yufkada yıkanıp kıyılmış maydanoz ve civil peynir didilerek tepsinin orta katına konur.Diğer yufkaları da aynı işlemlerden geçirdikten sonra en üste tereyağı sürülür.Büyüklerimiz tandırlarda, ocaklarda kızartırdı ve tatları daha bir belirgin ve lezzetli olurdu.Artık günümüz şartlarında evde elektrikli fırınlarda pişiriyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Sıcak bir şekilde servis edilir.


AFİYET OLSUN..

18 yorum:

  1. Her ikinizin de elerine sağlık. Nefis görünüyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Görüntü nefis, ne lezzetli olmuştur...afiyet olsun, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. daha çok genç olmanıza rağmen müthiş şeyler yapıyorsunuz.ellerinize sağlık vallahi şahane gözüküyor.

    YanıtlaSil
  4. canım benim bende çok sık yapmam ama arada istenen lezzet eline sağlık mis olmuş:)))

    YanıtlaSil
  5. Hanımlar hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim eksik olmayınız :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Offff off,bu nasıl bir güzellik böyle,ekrana yapıştım resmen:) Ayrıca benim de en sevdiğim börektir kendileri :)) Ellerine sağlık canım,şifa olsun..

    YanıtlaSil
  8. çok severim...ellerinize sağlık dilekcim...

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize saglik, nefis gorunuyor. Ne guzel tarifleriniz var. Hep gorusmek dilegiyle, selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Kızınızın da sizinde ellerinize sağlık ...
    Nefissss görünüyor...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Dilek Hanım,
    Sizin ve kızınızın ellerinize sağlık. Siz de bizim gibi anne-kız mutfaktasınız anlaşılan...:))
    Sevgilerimi bıraktımmmmm....:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba selda hanım, kız kardeşim el verdim yetiştirmeye çalışıyorum :)sevgiler benden :)

      Sil
  12. Ellerinize sağlık canım. Ben çok severim su böreğini.. İçi de çok güzel pişmiş tam benim aradığım lezzet..Böyle hamarat abla olunca kardeşler biraz tembel oluyor galiba..:) Şaka canım. İş başa düştümü bak seni bile geçer..:) Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  13. Dilek'cim günaydın ziyaretine çok sevindim.Su böreğine bayılırım ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. haşlarken yırtılmaması için ne yapmak gerekir.cvp yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  15. sadece haşlarken sıkıntı yaşıyorum suda fazla bekletmememe ragmen yırtılıyorlar neden

    YanıtlaSil
  16. Hayırlı Akşamlar,
    Bloğunuza, tariflerinize, resimlerinize tek kelimeyle hayran kaldım. Maşallah, subhanallah :)
    Su böreğini Erzurumlu komşu teyzemiz öğretmişti. Sizinkiler gibi çok süslü işlemeli (bakırdı galiba) bir su böreği tepsisi vardı. Ocakta kısık ateşte çevirerek pişiriyordu. Tadı gibi sunumda ayrı bir güzel oluyordu. İlginizi çeker diye paylaşmak istedim. Belki sizde böyle bir çalışma yapar otantik tepsisinde su böreğini resimlersiniz. Bloğunuzada çok yakışır doğrusu ;)
    Resimleme hakkında da paylaşımlar yaparsanız çok memnun oluruz.
    Sağlıcakla kalın, Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar acaba çivil peynirle yapıldığında soğuduğunda kaşar peynir gibi sertleşme oluyor mu

    YanıtlaSil

Not; yorum yazmak için hesabınız olmasa da olur , seçeneklerden URL' yi seçip isminizi yazmanız veya Anonim'i seçip bu kez yorumunuzun altına isminizi yazmanız yeterlidir.
Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler ,